Un Nadal del color del mar

El 2024 ha estat, sense dubte, l’any del mar i de la nàutica i per això aquest Nadal volem que sigui més blau que mai! Per això, des de la Fundació, hem preparat una serie d’activitats per a tenyir d’aquest color aquests dies i connectar amb el mar, més enllà dels mesos de calor. 

Desitjos pel mar: una iniciativa màgica

Estimem el mar i per això en volem el millor per gaudir d’un gran futur junts. Quins són els teus desitjos pel mar? Fes-nos-ho saber i ho compartirem amb tot el món! 

Les aportacions les recollirem a través de les xarxes socials, el web i en bústies especials situades en clubs nàutics. Els desitjos més originals podran formar part de la carmel·lera de la Cavalcada de Barcelona 2025 i l’escola amb les millors propostes guanyarà una sessió exclusiva de l’espectacle “Salvamars Cirkus”.

Activitats a la Fira de Nadal al Moll de la Fusta

Del 29 de novembre al 6 de gener, el Moll de la Fusta acollirà una Fira del Nadal i des de la FBCN hem organitzat un ventall d’activitats familiars gratuïtes que combinen entreteniment i sensibilització mediambiental amb horaris de matí i tarda.

Espectacle familiar “Salvamars Cirkus”:

  • Espectacle teatral per a tots els públics que mostra la vida en el mar i les seves amenaces en clau còmica, teatre gestual, imaginació i surrealisme.
  • 6, 8 i 23 de desembre

Tallers Mediambientals dinamitzats per Empordà Mar:

  • Residus Marins: 7/12 tarda i 8/12 matí
  • Gorgònies i Posidònia: 14/12 tarda i 15/12 matí
  • Peixos a la Peixateria: 21/12 tarda i 22/12 matí
  • Vaixells de Pesca: 4/01 tarda i 5/01 matí

Tallers dinamitzats per l’associació Dones amb Sal: 

  • Descoberta de la Platja (Dissabte 30/11): Descoberta de la platja és una activitat d’experimentació del medi marí. Es realitza un joc perquè els infants investiguin les característiques dels elements d’una platja (sorra i aigua). Gràcies a diferents experiments els infants poden descobrir quines característiques tenen els elements de la platja (sorra i aigua). A més es realitzarà un toca-toca per descobrir els organismes presents en les nostres costes.
  • Les pirates (Diumenge 1/12, matí). A través del conte El tresor de la pirata Ona, descobrirem quin és el tresor més valuós dels oceans. També farem un taller amb materials reciclats per dibuixar animals del conte i situar-los a la columna d’aigua.
  • A punt per navegar! (Dijous 5/12, tarda): Aprendrem les bases de la navegació: parts d’un vaixell, banderes nàutiques i la seva funció, interpretació de cartes nàutiques i preparació d’un vaixell. Tot això mitjançant reptes pràctics.
  • Meduses, noves amigues (Divendres 6/12, matí): Descobrirem les meduses del Mediterrani mitjançant un joc i un taller creatiu. Aprendrem les seves característiques i trencarem mites. En el taller, crearem una medusa amb plàstics reutilitzats, reflexionant sobre la contaminació i fomentant la creativitat.
  • Així ens comuniquem la gent de mar! (Dissabte 7/12, matí): Coneixerem el codi de banderes nàutiques, la seva funció i aplicacions com a eina de comunicació al mar, mitjançant activitats pràctiques.
  • Veïns marins (Dijous 12/12, tarda): Aprendrem sobre les espècies marines de la Mediterrània i els seus hàbitats principals. A través d’un taller d’identificació de fotografies i rastres, descobrirem les característiques bàsiques del nostre litoral.
  • Viatge d’en Robert (Divendres 13/12, tarda): Amb el conte del cuc de foc Robert, explorarem diferents paisatges marins i els animals que hi viuen. Descobrirem el comportament, alimentació i hàbitats dels seus habitants d’una manera divertida i educativa.
  • Tortugues del Mediterrani (Dissabte 14/12, matí): L’activitat permet conèixer les tortugues del Mediterrani i com actuar en cas de trobar-nos alguna a la platja a través d’un circuit amb diverses proves. Els infants i els seus familiars recorren un circuit format per quatre parades on aprenen les diferents característiques de les tortugues marines, diferencien entre tortugues terrestres, l’aigua dolça i salada, i coneixen com actuar en cas de trobar-se amb una tortuga o amb un niu a la platja. Tot això ho fan gràcies a diferents jocs i activitats proposades a cada parada.
  • Garlandes nadalenques (Divendres 20/12, tarda): Crearem ninots de gingebre amb tubs de cartró reciclats, tematitzats com a mariners, pirates i submarinistes, amb un toc nadalenc i marí.
  • Regressió del litoral de Barcelona (Dissabte 21/12, matí): Reflexionarem sobre el futur del litoral de Barcelona en un taller participatiu. Amb un mapa gegant, dissenyarem com volem que sigui la costa i identificarem els impactes naturals i humans que la transformen.
  • Garlandes nadalenques (Dimarts 24/12, matí): Crearem decoracions nadalenques amb materials reciclats, com estrelles fetes amb tubs de cartró o arbres de Nadal amb temàtica marina.
  • Qui viu al mar? (Divendres 27/12, tarda): Descobrirem la biodiversitat del litoral català amb un joc didàctic. Aprendrem a diferenciar animals i vegetals marins i coneixerem on viuen diverses espècies, combinant fitxes descriptives i activitats pràctiques.
  • Coneixem el plàncton (Dissabte 28/12, tarda): Ens convertirem en científics per observar el plàncton de l’aigua del mar. Utilitzarem lupes i microscopis per identificar microorganismes i comprendre la seva importància.
  • Posidònia és vida (Diumenge 29/12, matí): Descobrirem els beneficis de les praderies de Posidonia oceanica i les amenaces que les afecten. Sensibilitzarem sobre la seva importància amb un taller d’artesania amb materials reciclats.
  • Com són els cavallets de mar? (Dilluns 30/12, tarda): A través de varis tallers sensorials coneixerem les característiques que fan els cavallets uns animals tant únics i especials.
  • Viatge pels oceans (Dijous 19/12, tarda i Dimecres 1/01/2025, tarda): A través d’un joc que recorre els oceans, coneixerem la biodiversitat marina, les masses d’aigua i els seus ecosistemes, reflexionant sobre la necessitat de respectar el medi marí.
  • Fem de mariners (Dijous 2/01/2025, tarda): Descobrirem el món dels mariners amb un taller pràctic sobre les eines i tècniques que fan servir en el seu dia a dia, mentre aprenem curiositats d’aquest ofici.
  • Microplàstics, contaminació invisible (Divendres 3/01/2025, tarda): Explorarem l’impacte ambiental dels microplàstics al mar. En un taller experimental, coneixerem els diferents tipus de microplàstics i el temps que triguen a degradar-se.
  • Fem de biòlegs marins (Dissabte 4/01/2025, matí): Ens convertirem en científics per observar i identificar organismes micro i macroscòpics que habiten a l’aigua del mar. Utilitzarem eines científiques per explorar el medi marí.

Christmas Race de Palamós

El 21 de desembre a les 11h del matí, el “Salvamars Cirkus” oferirà un espectacle especial dins el marc de la regata Christmas Race de Palamós. Aquesta és una prestigiosa competició internacional de vela lleugera que se celebra anualment a la badia de Palamós, a la Costa Brava, durant el mes de desembre, coincidint amb les dates nadalenques. Organitzada pel Club Nàutic Costa Brava-Vela Palamós, aquest esdeveniment reuneix regatistes d’arreu del món, especialment joves promeses i equips d’alt nivell, que competeixen en diferents classes de vela lleugera, com ara ILCA (Laser), 420, 470, entre altres.

Aquest Nadal, la FBCN convida tothom a participar en aquestes activitats per fomentar la connexió amb el mar, no només com a espai de lleure, sinó també com a ecosistema vital que necessita la nostra cura i protecció.