L’exposició “Ànima de Mar: l’aventura dels Mini 650” posa en valor la tasca de la Base Mini Barcelona, un centre de formació i entrenament situat al BISC (Port Fòrum) que s’ha consolidat com el referent de la Classe Mini 6.50 al Mediterrani. Gràcies a la col·laboració de la Fundació Barcelona Capital Nàutica i la Federació Catalana de Vela, aquest espai prepara els navegants per afrontar desafiaments com la Mini Transat.
Foto: Cédric Widmer
A la Base Mini Barcelona, els aspirants a skippers adquireixen coneixements fonamentals sobre navegació, seguretat i supervivència en alta mar. L’entrenament inclou la reparació d’avaries, la gestió de recursos a bord i la presa de decisions sota pressió. A més, la Base Mini funciona com una comunitat de suport on navegants de diferents països comparteixen experiències i valors com la resiliència i el respecte pel mar.
La Mini Transat: un repte per als navegants més valents
Creada el 1977, la Mini Transat és una de les competicions més exigents de la vela oceànica. El recorregut actual comprèn una primera etapa des de Les Sables-d’Olonne (França) fins a les Illes Canàries, seguida de la travessa fins a Guadalupe. Sense connexió en temps real ni suport extern, cada navegant ha de confiar en la seva tècnica i preparació per completar la travessa.
Aquesta competició és un veritable trampolí per a la vela oceànica professional. Molts dels millors navegants del món han començat la seva trajectòria en la Mini Transat, i Catalunya ha estat sempre present en aquest gran desafiament. Albert Bargués va ser el 1r català en competir en aquesta regata i el 1r en acabar una Barcelona World Race. Didac Costa, l’únic català que ha completat dues edicions de la Vendée Globe, va iniciar la seva carrera en la Classe Mini 6.50. També han competit a la Mini Transat esportistes catalans com Anna Corbella, la primera dona espanyola en completar una volta al món a dos i impulsora de la Base Mini Barcelona, Gerard Marín, que després va disputar dues Barcelona Wolrd Racel, Alex Pella, navegant oceànic professional que va quedar 2n en l’edició de la Mini Transat del 2005 o el Carlos Manera, que va repetir la fita de Pella en l’edició del 2023 i que ara ha fet el salt a la Classe 40. I també la navegant oceànica i marina mercant, Pilar Pasanau, que ha estat a la línia de sortida de tres edicions i recentment ha creuat l’Atlàntic amb la regata Mini Globe Race 5.80.
Fotos: Cédric Widmer
Barcelona Capital Nàutica i el compromís amb la cultura del mar
L’exposició “Ànima de Mar“ forma part de la missió de la Fundació Barcelona Capital Nàutica per fomentar la cultura i l’esport nàutic, consolidant Barcelona i Catalunya com a referents mundials. Amb aquesta iniciativa, la Fundació busca inspirar noves generacions de navegants i difondre els valors de l’aventura, la sostenibilitat i l’excel·lència en la vela.
Amb aquest tipus de projectes, Barcelona Capital Nàutica reafirma el seu compromís amb la difusió de la vela i el suport als esportistes que porten Catalunya al panorama nàutic internacional. La mostra “Ànima de Mar” és, sens dubte, una finestra oberta a l’esperit d’aventura i al desafiament que representa la navegació oceànica en solitari.