El passat divendres va començar a entrar la flota de la regata La Mini Transat a Saint Françoise, Guadalupe després de salpar de La Palma de Gran Canaria el 28 d’octubre. En aquesta segona etapa, Federico Waksman, amb el Proto 1019 Repremar – Shiping Agency Urugay, va arribar primer a les 18:21h després de 13 dies 5 hores 1 minut i 44 segons seguit per Carlos Manera que ha entrat a les 2:52h de l’11 de novembre i la francesa Marie Gendrone que ha arribat a les 14:15h.
Després d’una sortida de segona etapa molt tècnica amb poc vent, els regatistes van prendre diferents estratègies un cop passada la illa de El Hierro. La majoria de la flota va optar per dirigir-se cap al nord en busca de vents més intensos, com es preveia per als primers dies de regata. No obstant, finalment els vents alisis van agafar major intensitat pel sud. Durant els últims dies de regata, Federico Waksman ha liderat visiblement la flota, distanciant-se al voltant d’unes cent milles del segon i tercer.
El campió indiscutible d’aquesta regata, Federico Waksman, s’ha format a la Base Mini Barcelona i té una forta vinculació amb Fundació Barcelona Capital Nàutica. Aquesta ha estat la seva segona participació a La Mini Transat, i ha competit amb el Proto 1019, que va guanyar l’anterior edició de La Mini Transat el 2012 amb el skipper Pierre Le Roy. Al proclamar-se guanyador deia:
“Tinc una sensació d’assoliment, de felicitat, és com un somni, sembla que ha arribat sense més, però ha requerit molt de sacrifici. Crec la meitat del meu resultat, és gràcies a trobar un bon vaixell, és gràcies a Pierre Le Roy. […] I Carlos Manera, que és molt amic meu, en una conversa per radi em va dir que mantingués la ment ocupada, que no deixés que els pensaments negatius em guanyessin, i així ho vaig fer”.
Els navegants oceànics i responsables de la Base Mini Barcelona Anna Corbella i Oriol Pujol afirmaven que:
“Estem molt orgullosos. El Fede ha fet una regata magistral en quant a estratègia, que no era gens fàcil perquè de sortida la meteo era molt complexa, amb diverses opcions. I ell ha sabut jugar en el que ell és fort, que és jugar amb la flota. I en un moment determinat, pren una decisió, va a per ella a mort i es distancia de la flota. I això jo crec que ha marcat la diferència.”
Carlos Manera, que també ha participat per segon cop en aquesta regata i és molt proper a Fundació Barcelona Capital Nàutica i va ser el primer classificat de la primera etapa de La Mini Transat. En el seu cas, el vaixell amb el que ha competit és el Proto 1081 Xucla, un mini molt innovador amb foils. El regatista afirmava:
“El tercer dia vaig tenir un trencament del balcó de popa que em va fer reduir la marxa per soldar-lo i perdre unes 5 hores, donant prioritat a la seguretat. Però em sento campió i el 2n lloc és tot un orgull”.
Ambdós regatistes formen part del programa educatiu “22 dies en 22 peus. Aventura en solitari a l’Atlàntic” un programa educatiu que desenvolupem conjuntament amb el Museu Marítim de Barcelona que proposa a alumnes de primària i secundària fer el seguiment en temps real La Mini Transat, una de les regates transoceànica més conegudes del mon. El programa parteix d’una situació d’aprenentatge STEAM vinculada als ODS 2030 i els valors de la navegació.
Enguany, s’ha celebrat la 24a edició d’aquesta regata que ha reunit a 90 navegants, entre ells 9 ministes vinculats amb la Fundació Barcelona Capital Nàutica 7 dels quals han passat per la Base Mini Barcelona els últims dos anys.
Al web de la regata es poden veure totes les classificacions i al canal de YouTube del programa educatiu podeu veure totes les entrevistes dels participants.