Aquest matí la seu de la Fundació Barcelona Capital Nàutica ha acollit la reunió per la qual s’ha constituït la primera Taula Sectorial per a la Descarbonització de la Nàutica. La taula està presidida pel Secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya i Conseller Delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, i el Director General de Barcelona Activa, Lorenzo Di Pietro. A més, compta amb la coordinació de la Fundació Barcelona Capital Nàutica i el Barcelona Clúster Nàutic, en la part tècnica.
L’objectiu d’aquesta taula sectorial és la dinamització del sector nàutic per avançar en la descarbonització d’acord amb tots els actors implicats i millorar la competitivitat del sector a Barcelona i Catalunya, tot aprofitant el repte que suposa la descarbonització i també l’impacte positiu que suposa ser la seu de la 37a Copa Amèrica a Barcelona. Per assolir els objectius i donar un fort impuls a la nàutica, un sector rellevant de l’economia blava, s’ha compost aquesta Taula público-privada que inclou a tots els agents implicats en la cadena de valor de la descarbonització de la nàutica. Entre els seus més de 100 membres convidats a formar-ne part s’hi troben altres departaments i empreses vinculades a les administracions públiques que ho lideren, com la Direcció de Ports de la Generalitat, Barcelona Serveis Municipals (BSM) com a gestor del Port Olímpic, Direcció General de Política Marítima Integrada, i també altres institucions i empreses com el Port de Barcelona, MB92, centres de recerca i universitats com EURECAT o la Facultat Nàutica, i empreses clau del sector localitzades a Catalunya, com drassanes, fabricants de components, distribuïdors, indústries de reparació i manteniment, entre d’altres.
Durant la trobada d’aquest dijous s’ha presentat la iniciativa davant mig centenar d’empreses del sector. Mitjançant la taula, que s’estructurarà en diversos eixos i grups de treball amb el sector, es definiran actuacions concretes per millorar la competitivitat del sector de la nàutica -algunes de les quals ja estan en marxa i s’anunciaran properament- aprofitant el repte de la descarbonització, l’electrificació, els nous combustibles renovables aplicats a la nàutica i, en definitiva, a la sostenibilitat del sector, de l’entorn oceànic i del país. També ha de ser una plataforma que permeti mostrar les capacitats tecnològiques de Catalunya en aquests àmbits per posicionar el sector a escala global.
En una primera fase la focalització serà en l’àmbit de les embarcacions d’esbarjo, molt atomitzat amb petites empreses a Catalunya, per a llarg termini explorar el sector marítim professional de transport de mercaderies i persones. L’objectiu, doncs, és articular i enfortir l’ecosistema de la nàutica al llarg de tota la cadena de valor del sector, des de la construcció, la reparació, el management i lloguer, fins a la gestió d’infraestructures portuàries.
El sector nàutic català, més competitiu
Tots els assistents en aquesta primera reunió han coincidit en el fet que el moment és idoni per enfortir i desenvolupar l’ecosistema i els diferents segments de la cadena de valor de l’electrificació en la nàutica. Aquest enfortiment permetrà assegurar el compliment dels objectius de reducció d’emissions al sector nàutic, així com adaptar els productes a una demanda cada vegada més centrada en la sostenibilitat. La descarbonització del sector ha de venir de la mà d’un impuls de la innovació dins la indústria nàutica, que a la vegada contribuirà a la millora de la competitivitat del sector.
Aprofitant aquest context, la Fundació Barcelona Capital Nàutica també ha llançat una iniciativa de millora de la competitivitat del sector nàutic i ha proposat a la Taula un estudi per concloure un Pla d’Acció conjunt i concret per contribuir al desenvolupament i millora de la competitivitat del sector. La idea és, a partir de la nàutica d’esbarjo, arribar a altres sectors nàutics involucrats en la descarbonització i l’electrificació. Per fer-ho vol també explorar les oportunitats que existeixen en la transferència de tecnologia d’altres sectors relacionats amb mobilitat, com l’automobilístic, on Catalunya i Barcelona ja en són un referent en descarbonització, sistemes de recàrrega, sistemes energètics d’alimentació eléctrica (bateries però també hidrogen), etc. Aquest pla contempla la generació de noves oportunitats d’ocupació de qualitat i contribuir a millorar la competitivitat d’aquest sector a Barcelona i Catalunya, sempre amb la sostenibilitat i la innovació com a motors de canvi.