Per tal de preservar el valor del mar i la cultura nàutica, és fonamental transmetre aquests coneixements i valors a les noves generacions. No es pot estimar allò que no es coneix, i per això, des de fa dos anys, diversos projectes educatius han estat dissenyats amb l’objectiu d’apropar el món de la nàutica als infants i joves, fomentant la seva passió i respecte pel mar.
L’educació en l’àmbit de la nàutica va més enllà de la teoria: es tracta de crear experiències que connectin els joves amb l’aventura, la tecnologia i el treball en equip. Així, els programes educatius que hem creat engloben activitats vivencials que permeten experimentar la nàutica en primera persona. Els programes, que formen part dels projectes de llegat de la Fundació, han estat especialment dissenyats per captar l’interès de l’alumnat de totes les edats i que cobreixen diferents aspectes de la nàutica, des de l’aventura fins a la tecnologia més avançada.
Naveguem junts amb el programa “22 dies en 22 peus”
Un dels projectes més emocionants ha estat “22 dies en 22 peus. Aventura en solitari a l’Atlàntic”. Gràcies a aquesta iniciativa, més de 5.000 nens i nenes de 64 escoles de l’Estat han pogut seguir, en temps real, la travessia en solitari d’una regata d’embarcacions de la Classe Mini a través de l’Atlàntic: La MiniTransat. Els infants han viscut cada etapa de la regata, aprenent sobre les condicions del mar, les dificultats de la navegació i la superació personal que implica una aventura d’aquestes característiques. A més de despertar la seva curiositat per l’oceà i la navegació, aquest projecte els ha ensenyat valors com la perseverança i el coratge davant les adversitats.
La Copa Amèrica i el repte tecnològic de la navegació esportiva
Un altre projecte fonamental ha estat el programa “La navegació esportiva al segle XXI, un repte tecnològic”, dirigit a alumnes de secundària. En aquest projecte, els joves han seguit la Copa Amèrica, una de les competicions de vela més avançades tecnològicament del món. A través de diverses activitats, els estudiants han après conceptes de física, enginyeria i tecnologia aplicada, veient com aquestes disciplines s’uneixen en la navegació d’alta competició. El projecte ha estat especialment valuós per mostrar-los com les matèries que estudien tenen aplicacions reals i emocionants en el món esportiu, promovent així una nova visió de les disciplines científiques i tecnològiques.
RC Sailing Barcelona: el repte per als universitaris
Amb el projecte “RC Sailing Barcelona”, el repte ha anat encara més enllà, arribant a estudiants universitaris, que han pogut posar-se en la pell dels enginyers navals i regatistes. Aquest projecte ha permès que els estudiants aprenguessin a dissenyar, construir i competir amb la seva pròpia embarcació de vela de radiocontrol. Amb aquesta experiència, els universitaris han desenvolupat habilitats pràctiques en enginyeria i treball en equip, experimentant en primera persona els reptes i la satisfacció de crear una embarcació pròpia.
Els projectes de llegat no només ofereixen experiències educatives riques i estimulants, sinó que també ajuden a crear una consciència col·lectiva sobre la importància del mar en les nostres vides i la necessitat de protegir-lo. A través d’aquestes iniciatives, estem sembrant la passió pel mar en les noves generacions, i, amb això, contribuïm a garantir un futur en què les nostres aigües estaran en mans de persones que, no només estimen el mar, sinó que també el coneixen i respecten profundament.