Orgullosos de presentar la propera Conferència del Decenni de l’Oceà 2024, que se celebrarà del 10 al 12 d’abril al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) i de la que en som coorganitzadors. Sota el títol “La ciència que necessitem per a l’oceà que volem”, aquest esdeveniment marca un moment crucial per a celebrar els èxits i establir prioritats conjuntes per al futur del Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030), conegut com el “Decenni dels Oceans”.
La presentació del programa, que va tenir lloc a la nostra seu el passat divendres, va comptar amb la presència de representants de la UNESCO, organisme encarregat de coordinar el Decenni de l’Oceà, així com autoritats espanyoles, catalanes i barcelonines. Entre els presents hi van ser la Directora de l’Institut Espanyol d’Oceanografia del CSIC (IEO-CSIC), María del Carmen García Martínez; el Director General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Sergi Tudela, el Tinent d’Alcalde de l’Àrea d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls; i Ignasi Armengol, Director General de la Fundació Barcelona Capital Nàutica.
Durant aquest esdeveniment de tres dies, s’establirà una nova fundació destinada a reforçar la gestió sostenible dels oceans, presentant solucions innovadores i transformadores impulsades per la ciència. S’espera la participació d’uns 1.500 actors de la comunitat oceànica i els seus aliats, convertint aquesta conferència en un fòrum global on es reuniran governs, líders, sectors marítims, universitats, ONG, el sector privat i la societat civil per fomentar noves col·laboracions i diàlegs enriquidors entre ciència, política i societat.
La Conferència del Decenni de l’Oceà 2024 s’estructura en quatre sessions temàtiques basades en els 10 Desafiaments del Decenni de l’Oceà, combinant sessions plenàries i paral·leles per aprofundir en els resultats del procés ‘Visió 2030’ del Decenni de l’Oceà. Aquestes sessions serviran com a espai per destacar les iniciatives de ciències oceanogràfiques i desenvolupar recomanacions per a la conservació dels oceans mitjançant l’intercanvi de coneixements. La participació de 40 ponents de renom internacional abordarà diversos àmbits, des de l’àmbit científic i polític fins a l’econòmic i social.
La primera sessió temàtica, “Ciència i solucions per a un oceà net, saludable i resistent”, se centrarà en la contaminació marina, els ecosistemes i el nexe oceà-clima. La segona sessió, “Ciència i solucions per a una economia oceà sostenible i resistents”, abordarà l’economia oceà sostenible, l’alimentació i les comunitats resistents. La tercera sessió, “Ciència i solucions per a un oceà segur i previsible”, estarà dedicada a l’observació, predicció i sistemes d’alerta primerenca dels oceans. L’última sessió se centrarà en el desenvolupament de capacitats, l’alfabetització sobre els oceans, el coneixement indígena i local, així com el patrimoni cultural, sota el títol “Un oceà inspirador i atractiu per a tots”.