Catalunya impulsa la sostenibilitat nàutica amb un ambiciós pla de descarbonització i competitivitat

El sector nàutic català ha fet avui un pas endavant cap a la sostenibilitat amb la presentació del Pla d’Acció per a la Millora de la Competitivitat i la Descarbonització del Sector Nàutic, una iniciativa liderada per la Fundació Barcelona Capital Nàutica, ACCIÓ – Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i Barcelona Activa. Aquest document estratègic estableix un full de ruta per adaptar la cadena de valor nàutica als reptes globals i posicionar Catalunya com a referent internacional del sector.

Un sector clau per a l’economia blava

El pla d’acció, resultat d’un procés de reflexió iniciat al maig, compta amb la participació de més de 70 empreses i agents del sector, incloent universitats, centres tecnològics i administracions. El document aborda reptes com la reducció d’emissions, el desenvolupament de mercats sostenibles i l’impuls de la innovació i la formació de talent especialitzat

Segons Jaume Baró, secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, l’objectiu és crear un sector més competitiu i sostenible que aprofiti les oportunitats derivades de la descarbonització.

Col·laboració públic-privada per un futur més verd

La Taula Sectorial per a la Descarbonització de la Nàutica, impulsora del pla, exemplifica la col·laboració públic-privada per avançar en la transformació del sector. “El pla presentat avui és un pas més cap a la transformació de Barcelona en una ciutat competitiva, sostenible i oberta al mar”, ha declarat Lorenzo Di Pietro, director general de Barcelona Activa. La Fundació Barcelona Capital Nàutica té farà una aportació directa de 300.000 euros per engegar el pla.

Cinc àmbits d’actuació i accions concretes

El pla s’articula en cinc àrees estratègiques:

  1. Innovació en solucions sostenibles per reduir les emissions en la fabricació i el cicle de vida de les embarcacions.
  2. Desenvolupament de mercats internacionals clau, amb un enfocament en països tractors com França, Holanda i Suècia.
  3. Millora de la cadena de subministrament i foment de la productivitat.
  4. Formació i accés al talent, amb l’adaptació de l’oferta educativa cap a la descarbonització i la circularitat.
  5. Promoció de la cultura del mar i aproximació del sector nàutic a la societat.

Diagnosi del sector i impacte econòmic

El pla és fruit d’una extensa anàlisi de la cadena de valor, que ha inclòs 40 entrevistes i 7 grups de treball temàtics. Entre les conclusions principals destaca que el sector nàutic a Catalunya factura més de 1.028 milions d’euros i dona feina a més de 4.000 persones.

Els segments clau inclouen les drassanes de refit i varadors (amb una facturació de 271 milions d’euros), les drassanes de nova construcció (90 milions) i la indústria auxiliar especialitzada (96 milions). A més, empreses líders mundials en refit d’embarcacions de grans eslores i propulsió sostenible reforcen la posició estratègica de Catalunya.

Una aposta pel futur

El nou Pla d’Acció fixa el rumb per consolidar Catalunya com a líder en descarbonització nàutica i per enfortir la seva competitivitat en l’economia blava global. Ara, el repte se centra en l’execució de les accions definides i en la dinamització d’un sector fonamental per al desenvolupament sostenible del territori.